ارزیابی عملکرد هیئتمدیره
هیئتمدیره مطلوب هیئتمدیرهای است که نهتنها قادر است مدیرعامل و تیم اجرایی وی را به شیوه صحیح در قبال عملکرد آنها در مدیریت و اداره سازمان در مقام پاسخگویی قرار دهد، بلکه خود را نیز در قبال عملکرد خود، نه صرفاً در مقابل سهامداران بلکه در مقابل کلیه ذینفعان پاسخگو میداند. یکی از پیشفرضهای هر گونه پاسخگویی، داشتن ارزیابی دقیق از عملکرد است.
مسئولیت برنامهریزی و تدوین مدل ارزیابی عملکرد هیئتمدیره با رییس هیئتمدیره است که عمدتاً با همکاری دبیر هیئتمدیره، یا از طریق بهرهمندی از ارزیاب مستقل بیرونی و یا خودارزیابی، پس از جلب مشارکت اعضای هیئتمدیره و اتفاقنظر جمعی در خصوص زمان و مدل ارزیابی، به مرحله اجرا گذاشته میشود.
به طور کلی ارزیابی عملکرد هیئتمدیره معمولاً سالانه و یا هر ششماه یک بار انجام میشود.
ارزیابی عملکرد هیئتمدیره میتواند در دو بعد ارزیابی عملکرد جمعی و فردی هیئتمدیره انجام شود.
نتایج ارزیابی انجامشده عمدتاً یکی از ورودیهای کلیدی در تدوین برنامه عملکرد آتی ترکیب هیئتمدیره و همچنین تعیین مسیر توسعه فردی هر یک از اعضای هیئتمدیره در ایفای هر چه بهتر نقش هیئتمدیرهگی میباشد.
برخی از اهم مزایای ارزیابی عملکرد هیئتمدیره عبارتند از:
- شناسایی نقاط قوت و نقاط قابل بهبود (ضعف) عملکرد جمعی هیئتمدیره، عملکرد تکتک اعضا و همچنین کمیتههای زیرمجموعه و برنامهریزی برای رفع آنها که در نهایت افزایش کارایی هیئتمدیره و ضریب اثربخشی عملکرد آن را در موفقیت غایی سازمان به همراه خواهد داشت.
- تسهیل فرایند انتخاب کاندیداهای جدید و توسعه اعضای کنونی هیئتمدیره از طریق ایجاد امکان شناسایی بههنگام ضرورت هرگونه تغییر در ترکیب هیئتمدیره در راستای افزایش کارایی و توانمندی ترکیب آن.
- تضمین تطبیق فعالیتها و عملکرد کلی هیئتمدیره با چشمانداز و اهداف استراتژیک سازمان.
- افزایش اعتبار سازمان و نیز اعضای هیئتمدیره بهویژه در بین سهامداران و سرمایهگذاران احتمالی.
- ترویج فرهنگ ارزیابی و پاسخگویی در قبال عملکرد در سازمان.
گزارش «هیأتمدیره، پاسخی بر پرتکرارترین پرسشها» شرکت مشاوره مدیریت ایلیا و با همکاری رسانه دنیای اقتصاد